Nyheter

Tusse får pris som Årets unga förebild

Tusse Chiza

Årets pristagare av Anders Carlbergs minnespris 2021 är en förebild på flera sätt. Han bryter mot normer och fördomar, och kämpar för alla människors rätt att få vara sig själva. Han drivs av ett starkt engagemang för barn och unga som har det svårt.

Årets pristagare av Anders Carlbergs minnespris 2021 är en förebild på flera sätt. Han bryter mot normer och fördomar, och kämpar för alla människors rätt att få vara sig själva. Han drivs av ett starkt engagemang för barn och unga som har det svårt.

Fryshuset har delat ut Anders Carlbergs minnespris 2021 till artisten Tusse, 19 år som vann Melodifestivalen 2021 med låten Voices. 
Ur juryns motivering: 

”Tusse bryter mot normer och fördomar, och kämpar för att alla människor ska kunna vara sig själva. Han drivs av ett starkt engagemang för barn och unga som har det svårt. Han satsar stenhårt på både utbildning och musikkarriär, och erkänner stolt att han är en ”pluggis”. Trots svåra motgångar tidigt i sitt liv har han lyckats uppnå sina drömmar om både familj och artistkarriär. För Tusse är allt möjligt!”

– Det är en så häftig utmärkelse eftersom jag alltid har försökt dela med mig av vad jag känner. Det försöker jag göra på många olika sätt, men främst genom musiken. Det är jättekul att unga har inspirerats av det, det betyder sjukt mycket för mig, säger Tusse Chiza.

Tusse flydde som barn undan kriget i sitt hemland Demokratiska Republiken Kongo. I flykten kom han bort från sina föräldrar och levde under tre år i ett flyktingläger i Uganda. Som åttaåring kom han till Sverige utan sina föräldrar och bodde sina första år i Nora och Västerås innan han slutligen flyttade till en familj i Tällberg i Dalarna, där han har bott sedan 2015. Tusse läste på Rytmus Musik­gymnasium i Borlänge, och tog studenten i juni 2021. I oktober 2021 blev han utsedd till ny ambassadör för Sverige för UNHCR.

– Min bakgrund har absolut påverkat mig, på gott och ont. Att uppleva allt jag har varit med om har inte varit så kul och det har satt sina spår i mitt liv. Men nu kan jag reflektera över det och inse att jag har vuxit av de erfarenheterna och att jag har kommit ut från det starkare. Det har gjort att jag känner mig tryggare i den jag är idag. Mitt engagemang för UNHCR betyder supermycket för mig! Om jag på något sätt kan bidra med att vara ett ljus i mörkret för någon där ute, så är det både ett stort ansvar – och en stor ära! avslutar han.

Om Anders Carlbergs minnespris
Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.