Maskrosbarn släpper egna sommarpratare

Det är inte en lista av kända namn utan berättelser från barn och ungas verklighet.
Maskrosbarn
Maskrosbarn presenterar Maskrossommar i samarbete med Storytel. Bilderna på ungdomarna är framtagna med hjälp av AI.

Det är inte en lista av kända namn utan berättelser från barn och ungas verklighet. Berättelser som ännu inte har ett lyckligt slut. Berättelser som pågår här och nu, men som vi alla kan vara en del av att skriva slutet på.

Samtidigt som svenska folket lägger sig i hängmattor runt om i landet och kopplar av till gripande berättelser med ett lyckligt slut, så lever ett stort antal barn idag med stora utmaningar. I verkligheten, kanske bara några meter ifrån hängmattan.

Barn som lever med svåra hemförhållanden vågar ofta inte berätta för någon om sin utsatthet. En stor del av problematiken ligger i tabu och kring frågor som rör familjeförhållanden, missbruk och psykiska sjukdomar. Det är också en bidragande orsak till att vuxna inte vågar fråga barnen om hur de har det hemma.

Hur vuxna agerar kan göra stor skillnad i barns liv och hur deras framtid blir.

Maskrosbarn presenterar Maskrossommar i samarbete med Storytel.

Avsnitt 1

Jag heter Sanni och är 21 år. Jag vill berätta för dig om min uppväxt där min mamma under alla år utsatte mig för psykisk misshandel. Men omvärlden tyckte att mitt problem var min missbrukande pappa, trots att han var den enda som gav mig kärlek och uppmuntran. Mot alla odds kämpade jag mig igenom skolan, men när jag skulle ta studenten fanns det ingen vuxen släkting som ville fira mig.

Lyssna på Sannis berättelse här.

Avsnitt 2

Jag heter Amina. Jag är 17 år och vill berätta för dig hur det är att drivas av ständig prestationsångest. Hur jag alltid har försökt överprestera för att kompensera för allt som inte har funkat under min uppväxt. Hur jag med en frånvarande pappa har tagit på mig en mammaroll både för min mamma och min storasyster och hur pluggstress och bra betyg blev min enda väg till att känna att jag dög.

Lyssna på Aminas berättelse här.

Avsnitt 3

Jag heter Lucas och är 19 år. Jag vill berätta för dig hur oroligt det kan vara att växa upp med en mamma med missbruk. Hur man som barn hela tiden måste anpassa sig och försöka undvika hennes oförutsägbara utbrott, både fysiska och psykiska. Och hur svårt det är att inte känna skuld när ens egen mamma säger att allt dåligt i hennes liv är mitt fel.

Lyssna på Lucas berättelse här.

Bilderna på ungdomarna är framtagna med hjälp av AI för att barnen ska kunna berätta om sina liv utan att få negativa konsekvenser från sin omgivning. Även namn, röster, detaljer och platser är förändrade för att skydda de medverkande.

Lyssna på alla avsnitt här.

Du hittar även avsnitten på Storytel.

Related posts