Maja flydde från sin kontrollerande man

"Jag uppmanar alla våldsutsatta kvinnor att våga berätta för någon".
skyddat boende
Från början överöstes Maja av presenter. Foto: Getty Images

Mannen som Maja blev förälskad i visade sig vara svartsjuk, hotfull och till sist våldsam. Maja tvingades fly och har bott på två olika skyddade boenden. Hon säger att det tog lång tid att förlåta sig själv för att hon stannade så länge hos mannen. Idag lever hon i en sund relation och är tacksam för allt personalen på de skyddade boendena gjort för henne.
– Jag uppmanar alla våldsutsatta kvinnor att våga berätta för någon, för det finns bra hjälp att få, säger hon.

För tio år sedan träffade Maja en man som var äldre än henne. Han var snygg och omhändertagande och imponerade med presenter och resor. Maja kände sig sedd och uppskattad och föll för honom.

– Jag trodde verkligen det var kärlek, även om jag ibland tvivlade, han var nästan för bra för att vara sann. Jag hade på den tiden ingen trygghet i mitt liv så han blev min trygghet, inbillade jag mig. Visst visade han tidigt att han var svartsjuk och styrande, han ville till exempel inte att jag skulle ha korta kjolar på mig eller krama en man, helst inte ens ha några killkompisar. Men jag var kär och intalade mig att han hade så många bra sidor. Jag accepterade och gjorde som han sa, berättar hon.

Men han blev mer och mer kontrollerande och började begränsa hennes kontakter med vänner och familj. När hon åkte och träffade någon ur familjen stod han utanför och väntade på henne. Umgänget med andra människor krympte.

– Jag hade bara familjen kvar till slut, inga vänner. Det var fruktansvärt, jag kände mig övervakad och mådde inte bra innerst inne. Min familj såg ofta att jag var nervös och ledsen, men jag spelade att allting var okej, ljög och dolde min känslor.

Han slog henne över kinden

Med tiden visade det sig även att han var aggressiv. När Maja misstänkte att han var otrogen och tog upp det med honom slog han henne över kinden.

– Jag blev chockad. Han sa att om jag lämnade honom så skulle ingen annan man vilja ha mig. Och det var inte den enda gången han blev fysisk.

De började prata om att starta ett företag ihop och han ville att företaget skulle stå på hennes namn.

– Han ville ju bara ha ännu mer kontroll över mig och ville inte att jag skulle jobba med andra människor. Han fick det att låta som att jag nu skulle kunna tjäna mer pengar, för att vi skulle kunna köpa en lägenhet ihop. Jag tänkte fortfarande mest att han var omtänksam och snäll.

De åkte på resor och Maja fick fina presenter. Maja kände det som att han köpte henne, och försökte få henne att glömma.

– Han pratade om vår framtid och om giftermål. Han sa att jag var vacker och bara hans. Han ville verkligen äga mig. Jag kände mig värdelös som människa, naiv och svag. Jag ville inte ha presenterna, jag ville ha hans respekt.

Maja tryckte undan sina tvivel

Trots alla röda flaggor längs vägen tryckte Maja undan sina tvivel. Hon ville ge honom ännu en chans. Dessutom kände hon sig ensam.

– Jag hade ju bara honom och jag hoppades att han skulle ändras och visa ett gott hjärta. Jag fokuserade så hårt på att han en dag skulle visa sig vara en fin människa.

När de startade företaget kände Maja att hon var fast vid honom. Men sedan hörde deras revisor av sig och berättade att han inte betalat skatt. Skatteskulderna växte och Maja fick också höra att han varit otrogen flera gånger.

– Han hade alltid olika ursäkter och bortförklaringar, vände på det och kallade mig otrogen.

Relationen blev allt sämre. När Maja sa att hon ville lämna honom hotade han med att skada henne.

– Jag försökte lämna honom flera gånger och flyttade tillbaka till min lägenhet. Vi bodde ihop i hans lägenhet i perioder. Det var fram och tillbaka. När jag inte var hos honom hade han andra kvinnor där. En natt dök han upp hemma hos mig och rörde vid mitt hår när jag sov. Han tog upp ett vapen och visade mig och sa att han ville prata. Jag blev livrädd och kunde knappt andas, helt paralyserad av skräck. Sen tvingade han mig att ha sex med honom. Jag kände mig som en docka eller ett lik. Jag låg där under honom och hans vrede och hade gett upp livet. Jag började tänkta på att ta livet av mig, det kändes som det var det enda sättet att slippa ifrån honom.

Kom med blommor efter självmordsförsöket

Efter ett av flera självmordsförsök, när Maja låg på sjukhuset, kom han med blommor.

– Han spelade gullig och trevlig och manipulerade alla han mötte och jag tänkte att ingen skulle tro mig om jag berättade allt han gjorde mot mig.

När Maja efter ännu ett självmordsförsök blev inlagd en längre tid inom psykiatrin tillät hon ingen att ta kontakt, eller besöka henne. Hon behövde vara ensam och tänka.

– Jag hade inget hopp om livet längre. Mina skulder växte och var uppe på en miljon kronor. Jag ville inte leva. Jag ville inte ut därifrån, för jag visste att han skulle vänta på mig. Jag var så ledsen och stressad och hade tappat enormt mycket vikt. Jag var inlagd i tre månader. Jag såg de andra kvinnorna som mådde så dåligt, som varit där under långa perioder och jag var en av dem. Var det här mitt liv skulle sluta, tänkte jag. Jag övergav känslorna, ville bara ha mina sömntabletter för att sova, ville inte vara vaken och känna något. Och jag skämdes, inför min familj, för alla gånger jag försökt ta livet av mig.

Maja pratade med en kurator på sjukhuset som tyckte att hon skulle polisanmäla och flytta till ett skyddat boende. Sedan berättade Maja för sin pappa om allt som hänt.

– Min familj hade ju förstått att jag inte mådde bra, men in i det sista försvarade jag min kille, för att jag var rädd. Jag var också rädd för att han skulle hota eller skada min familj. Min pappa blev förstås jätteledsen.

Gjorde en polisanmälan

Maja gjorde en polisanmälan och polisen kom samma dag och körde henne till ett skyddat boende. Hon fick stänga av alla sociala medier och byta telefonnummer. Hon var orolig, hade inte ens hört talas om skyddat boende innan. Han försökte ta kontakt via mejl, först med ursäkter och ånger, sedan allt mer hotfullt och elakt. Maja svarade aldrig men sparade mejlen för framtida bevismaterial.

– Det var tufft och ensamt att hamna på skyddat boende, utan min familj och att leva nära människor jag aldrig träffat. Jag kände mig som en främling, var asocial och hade svårt att lita på människor. Jag var rädd för jag visste inte vad som skulle hända.

Första tiden på det skyddade boendet hade Maja mest samtal med psykologen, sedan efter tid fick hon ta emot besök av sin familj. Så småningom kom hon igång med träning och studier, och började fokusera på positiva saker. Några månader senare kontaktade polisen henne och berättade att hennes lägenhet brunnit ner. Branden skulle visa sig vara anlagd, av en person anlitad av Majas ex.

– Jag var så chockad, trodde aldrig att han skulle gå så långt. Jag skrattade först hysteriskt och sen började jag gråta, jag var helt förvirrad och jätterädd. Jag hatade honom så mycket, varför gjorde han det här?

Dömdes för mordförsök

Majas ex dömdes för mordförsök, inte hot, våld eller våldtäkt som han också gjort sig skyldig till. Efter rättegången flyttades Maja, med hjälp av socialtjänsten, till ett nytt skyddat boende i ett annat län.

– Jag var orolig och grät mycket. Och jag kände mig ensam, men efter någon vecka började jag orientera mig i den nya staden. Personalen på det skyddade boendet var fantastisk. De har stöttat och väglett, och hjälpt mig med det sociala. Även personalen i det första boendet var stöttande och hjälpsamma och fantastiska.

Maja har anklagat sig själv för att hon stannade i åtta år hos mannen. Hon tänkte att hon förlorat många år av sitt liv, skulle hon någonsin träffa en bra man och få barn?

– Min dröm har alltid varit att ha en egen familj. Jag hade länge svårt att förlåta mig själv för att jag inte gick tidigare.

Men med tiden har både självkänslan och självförtroendet återvänt. Maja har gått i terapi och fortsatt att träna kampsport och har gått upp i vikt igen.

– Jag har börjat gilla mig själv igen, tack vare stöttning från familjen och min terapeut. Vi har pratat mycket om den tiden då jag gick in i relationen och kanske är den min bakgrund och otrygghetskänsla som ligger bakom. Och mina föräldrars skilsmässa som jag inte bearbetat tidigare. Jag har efteråt tänkt att kanske var det en papparoll jag saknade, och som gjorde att jag var ett lätt offer för en manipulativ man, som låtsades vilja skydda och ta hand om mig. Men hjälpsamheten handlade om kontroll.

Lycklig med sin nya man idag

Maja lever tillsammans med en ny man sedan ett år tillbaka. Hon säger att hon är lycklig och trygg med honom.

– Han är en fin människa som älskar mig på riktigt och respekterar mig. Och jag vill dela det här med andra, och ge hopp om riktigt kärlek.

Maja jobbar idag på Vejbyhem skyddat boende med att hjälpa kvinnor i liknande situation som hon själv var i och hon pluggar till socialpedagog.

– Mina erfarenheter hjälper mig mycket, jag ser och förstår kvinnornas oro och rädsla. Jag kan hjälpa dem att se hopp i framtiden. Jag har sakta växt som människa och idag, flera år senare, pratar jag om Maja som om jag pratar om en annan person. Jag ser mig inte som samma person längre. Idag vet jag mitt värde och mina rättigheter, ingen får bestämma över mig, vad jag ska göra, tänka eller hur jag ska klä mig. Jag älskar livet så mycket. Och kärlek handlar om att ge människor frihet för att de ska må bra. Jag vill också påminna alla kvinnor som tvekar, våga berätta för någon, för det finns bra hjälp att få.

Text: Anne Haavisto

Related posts