Beroende

Patrik Wincent: ”För mig handlade det mest om att bli inkluderad”

Patrik Wincent är en populär föreläsare och författare inom digitala missbruk. Foto: Johan Fjellström.

Han är grundare till Shoppingakuten, Internetakuten & Dataspelsakuten. Patrik Wincent började intressera sig för digitala missbruk efter att själv ha gjort en lång resa på grund av sitt missbruk. 

Han är grundare till Shoppingakuten, Internetakuten & Dataspelsakuten. Patrik Wincent började intressera sig för digitala missbruk efter att själv ha gjort en lång resa på grund av sitt missbruk. Han fastnade i alkoholberoende redan som ung, trots att han hade lovat sig själv att aldrig börja dricka.

Många känner igen Patrik Wincent från Lyxfällan, där han har varit programledare. Han är också auktoriserad terapeut, coach, författare och föreläsare med många års erfarenhet kring arbeten med missbruks- och beroendeproblematik.

Viljan att hjälpa andra kommer från en tuff uppväxt och en egen beroendeproblematik som han genom 12-stegsprogrammet kunde vända till en kreativ energi att göra gott. Det 12:e steget handlar om ett inre uppvaknande och Patrik upplevde sitt på en resa till Los Angeles.

– Det var min sponsor från AA (Anonyma Alkoholister) som tog med mig och några till som han var sponsor för på en resa. Hans plan var att vi skulle gå på stora möten och hjälpa till på härbärgen. Jag såg väl mest fram emot att går runt där på stan och hänga på stranden, men när jag gick där på Santa Monica Beach efter att ha delat ut mat till hemlösa under två veckor så kände jag bara en sådan euforisk känsla av ren kärlek. Jag började gråta av tacksamhet. Känslan höll i sig i ungefär 30 minuter och jag förstod där och då att jag var på rätt väg.

Patrik växte upp Malmöförorten Sorgenfri. Han var ensambarn, hade en polsk mamma och en svensk pappa.

– Jag hade mycket kompisar och vi åkte BMX och skateboard. Men det var mycket alkohol i familjen och släkten. Det var ofta fest, bråk och skrik. Pappa drack och han kunde sticka iväg ibland och vara borta flera dagar. Jag minns att jag lovade mig själv att jag aldrig skulle börja dricka.

Ett dramatiskt uppbrott

När Patrik var 12 år kom pappan hem efter att ha varit borta i en vecka och sa att han ville skiljas.

– Det blev ett ganska dramatiskt uppbrott. Mamma hade sin sorgeprocess och jag stängde av och började hänga mer med vänner. Jag drogs till den här hipp hop-kulturen med graffiti och det var hela det här med Paolo Roberto och Stockholmsnatt. Det var coolt att vara ute och kicka på stan. För mig handlade det mest om att bli inkluderad.

Patrik började skriva musik och rappa ihop med en kompis och de var med i ett skolprojekt där de fick spela in musik. En lokal producent lyssnade på deras demo vilket ledde till ett skivkontrakt med ett Stockholmsbolag. De fick en hitlåt som var listetta på Sommartoppen och därefter blev det turné i 39 länder.

– I den världen med turnerande och festande blev det normalt att dricka varje dag. Jag har alltid haft svårt att sluta dricka, det var av eller på. Det ledde till minnesluckor, personlighetsförändringar och vi hade ingen koll på ekonomin.

De hade ett stort kontrakt på gång i USA men misskötte sig och fick sparken. Patrik var då 23 år och började festa ännu mer. Han träffade en tjej, hon blev med barn, han lovade att dra ner på drickandet men det gick inte.

– Jag spårade ur väldigt ofta. Det var som att jag hade en radar på när vi var på fest. Jag hittade alltid en likasinnad att dricka med.

Det här ledde till en separation, vilket gjorde att drickandet blev ännu värre.

– Utåt sett såg allt bra ut. Jag hade jobb, tränade mycket och såg frisk och fräsch ut, men jag hade börjat dricka varje dag. Sedan nådde jag botten. Jag vaknade upp i en lägenhet efter en blöt fest och visste inte vart jag var. Jag hade en minneslucka på 6-8 timmar och hade en sådan ångest och skam som sköljde över mig. När jag satt på tåget hem upplevde jag ett sådant mörker att jag kände att jag inte ville leva längre. Precis då ringde en kompis och han hörde på mig att jag inte mådde bra. Han ville att jag skulle träffa hans pappa. Jag förstod inte varför men jag gjorde det. Pappan började förklara att han var nykter alkoholist sedan 20 år och han ville att jag skulle följa med på ett AA-möte. Jag kapitulerade och följde med, jag hade inget val, jag visste ju inte vad jag skulle göra.

Blev en vändpunkt

Mötet blev en vändpunkt för Patrik. Här välkomnades han med öppna armar av människor som alla berättade sin historia.

– Jag kände att det här är jag. Innan hade jag varit nervös och jag hade också tänkt att det skulle vara en massa gamla gubbar där med stora röda näsor och ölmage, men det fanns alla sorters människor i alla åldrar.

Patrik fick också sin sponsor, Per, en framgångsrik inspiratör med ett bra liv som osjälviskt ville hjälpa Patrik genom tolvstegsprogrammet.

– Det är en ganska smärtsam självrannsakningsprocess att gå igenom. Bland annat ska man göra en lista på alla personer som man har gjort illa och gottgöra dem. Det var bara att beta av. Det blev verkligen en ögonöppnare.

Patrik tjänade bra vid den här tiden så han kunde betala tillbaka pengar som han hade lånat, han fick nya värderingar och blev intresserad av modellens sökande genom meditation och övningar för personlig utveckling.

– Jag reste till Indien och så var det USA-resan där jag hade mitt andliga uppvaknande. Jag kom på att jag ville jobba med att coacha andra. Jag upptäckte att det här med beteenderelaterade problem var väldigt intressant.

När Patrik blev nykter fick han också börja träffa sin son Elias och fick ha honom varannan vecka.

– Det är en sorg att jag inte var närvarande för honom under hans första år. I dag står vi nära varandra som tur är.

Dataspelsakuten

Elias spelade mycket dataspel, något som Patrik också gjorde när han var ung. Det gjorde att Patrik började fundera kring dataspelsberoende och 2012 startade han Dataspelsakuten.

Det blev starten på en intensiv period då Patrik skrev flera böcker, både om dataspelsberoende och skärmberoende. 2017 startade han konsultbolaget Fondberg & Wincent tillsammans med Ove Fondberg. Han blev också tillfrågad att leda tv-programmet Lyxfällan. Den senaste boken Shop ´til you drop (2018) handlar om shoppingberoende.

Det finns substansberoende och beteendeberoende. Om man är en beroendepersonlighet är det lätt att ersätta ett beroende med ett annat eller att fastna i fler beroenden.

– Det blir en känslomässig flykt. Man vill åt kickarna. Men man måste gå igenom processen och läka det ursprungliga. Beroende är en kronisk sjukdom som påverkar kropp, tanke och det känslomässiga. Man får ta en dag i taget.

Inom AA så hjälper man varandra genom sponsorskap. Sponsorn säger till när personen är mogen att själv bli sponsor. För Patrik tog det ett år innan han blev sponsor själv.

– Det är lite som att den halvblinde leder den helblinde.

Vid varje möte är det flera deltagare som har serviceuppdrag. Det kan vara ansvar för att koka kaffe, städa eller liknande. Det gör att du känner dig behövd och att andra är beroende av att du dyker upp.

Patrik Wincent har idag varit nykter i 16 år och inte haft ett enda återfall.

– Det är ett gediget arbete. Jag har upplevt skilsmässa, dödsfall och andra svåra saker, men livet är inget jag behöver fly ifrån längre.

Ofta har beroendepersonligheter en enorm drivkraft. Enligt forskning förknippas låga halter av det enzym som bryter ned signalsubstanser i hjärnan med ett spänningssökande beteende. Man har också funnit låga halter av enzymet hos framgångsrika människor. De har fått utlopp för sin rastlöshet genom utbildning och prestation i arbete till exempel.

– Det kan ligga något i det. Jag har alltid lyckats bra jobbmässigt och blivit utsedd till bästa säljare och så. Jag har också sprungit fem maratonlopp. Jag märker att många som söker hjälp för beroende är starka och färggranna personligheter, lite ”allt eller inget”-människor, säger Patrik.

När han levde med missbruket var det som att han hade på sig ett par smutsiga glasögon.

– Sedan fick jag nya glasögon och såg världen på ett helt annat sätt. Att få vara med min son och leva Svenssonliv var något helt annat än det kaos jag levde i innan.

Skammen är nog den mest grundläggande känslan hos en missbrukare, tror Patrik, som berättar att han också hade en halv miljon i skulder, något som gjorde att deltagarna i Lyxfällan kanske fick en extra hjälp av.

– Jag brukade säga att om jag kan så kan du.