Beroende

Emil: ”Jag är en helt annan person idag”

Bidrag från Mönners fond och stödet från Skyddsvärnet var avgörande för att Emil kunde vända sitt liv. Foto: unsplash.com

Emil, 19, befann sig i ett mörker av utpressning, hot och spelmissbruk. 

Emil, 19, befann sig i ett mörker av utpressning, hot och spelmissbruk. Ett år senare har han brutit sig loss och förverkligat drömmen om att genomföra väktarutbildning samt tagit körkort. Bidrag från Mönners fond och stödet från Skyddsvärnet var avgörande för att Emil kunde vända sitt liv.

Idag är Emil 19 år och bor i ett av Skyddsvärnets familjehem. Han lever i anonymitet, långt ifrån den värld som han befann sig i för ett år sedan.

– Allt började en dag när jag skulle hjälpa en kille att sälja klädkopior. Det var svårt och jag hamnade snabbt i en hotfull och utpressad situation. Jag kunde inte betala tillbaka och det blev en ond spiral, där jag blev utpressad att ta flera lån i mitt namn. Jag var desperat och började spela. Jag vann massor av pengar under de första tre månaderna, sedan vände det och jag fick stora skulder. Jag kunde inte lita på någon längre.

Tillslut klarade han inte av pressen längre. Emil berättade för sina föräldrar som gick till polisen. Han fick flytta långt bort till en liten stuga mitt ute i skogen, där han bodde helt ensam utan telefon eller annan social kontakt under två månader.

– Närmsta butiken var tre mil bort och jag hade varken körkort eller bil. Min moster kom en gång i veckan med mat. Det var oerhört ensamt och kändes som ett fängelse. En dag kom pappa och hämtade mig. De hade ordnat boende i familjehem via Skyddsvärnet och socialtjänsten. Där har jag bott sedan i mars.

Emil tog tag i livet och lyckades att ta körkort på en månad. Han började fokusera på träningen och började även fundera över att skaffa en utbildning. Då Emil har stora skulder hos Kronofogden och ingen inkomst, var det svårt. Lösningen blev att söka ekonomisk hjälp från Mönners fond via Skyddsvärnet.

– Jag har länge drömt om att jobba inom säkerhet. Bidraget från Mönners fond möjliggjorde att jag kunde betala väktarutbildningen. I framtiden drömmer jag om att vidareutbilda mig till ordningsvakt, men först vill jag jobba några år.

Emil berättar att han är jätteglad och att han genom stödet från Skyddsvärnet har fått möjlighet att förverkliga sina drömmar.

– Jag är en helt annan person idag än för ett år sedan. Skyddsvärnet har varit till stor hjälp och jag är oerhört tacksam över att få en andra chans.

Via Skyddsvärnet och Mönners fond kan klienter och deltagare söka bidrag till sådant som socialtjänsten inte bekostar.

* Emil heter egentligen något annat.